Οι προορισμοί μας

Ελάτε να σας ταξιδέψουμε στα καταγάλανα νερά της Ανατολικής Αττικής σε προορισμούς τόσο κοντινούς, μα τόσο εξωτικούς. Ετοιμαστείτε να κολυμπήσετε σε απρόσιτες παραλίες, κόλπους, νησιά και θαλάσσια σπήλαια και νιώστε σας βρίσκεστε σε καλοκαιρινές διακοπές σε νησί.

Προορισμοί με στάσεις για κολύμπι

Τουρκολίμανο

Το βυθισμένο σπήλαιο

Νησί Αγ.Αλεξάνδρου

Παραλία Tortuga

Αξιοθέατα στην διαδρομή μας

Ο Κολοσσός του Ράφτη

Ασπρονήσια | Blue Lagoon

Ερωτοσπηλιά

Κόλπος Βραυρώνας

ΣΤΑΣΗ 1

Τουρκολίμανο (ή Όρμος Αράχνες)

Ο δυσπρόσιτος από στεριάς “Ορμος Αράχνες” κλείνει ολόγυρα σε ένα βραχώδες σεληνιακό τοπίο που θυμίζει Φιόρδ. Στο τέλος του, ο μακρύς λαιμός καταλήγει σε μια αμμουδερή ερημική παραλία. 

Ο εντυπωσιακός σχηματισμός του Φιόρδ, προστατεύει τα νερά μέσα στον κόλπο από τους βοριάδες, αφήνοντας τη θάλασσα γαλήνια!

ΣΤΑΣΗ 2

Νησάκι Αγίου Αλεξάνδρου

Μέσα στον γαλήνιο κόλπο της Βραυρώνας, ξεπροβάλει από τη θάλασσα το νησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου. Πάνω του είναι χτισμένα ένα εκκλησάκι και ένας ανεμόμυλος κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, αποδίδοντας Αιγαιοπελαγίτικες νότες στο όμορφο τοπίο!

Λέγεται, ότι το ναΰδριο του Αγίου Αλεξάνδρου στη κορυφή, χτίστηκε από του ντόπιους μέσα σε μια νύχτα, ώστε να εμποδίσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια να χρησιμοποιηθεί το ερημονήσι για να κατασκευαστεί πάνω του ξενοδοχείο ή κατά άλλους καζίνο. Από το καΐκι μπορεί κανείς με λίγο κολύμπι, να ακολουθήσει το μικρό μονοπάτι για τη κορυφή και να απολαύσει τη θέα και την αρχιτεκτονική της εκκλησίας.

ΣΤΑΣΗ 3

Παραλία Tortuga

Ονομάσαμε την παραλία αυτή Tortuga και την κάναμε το “πειρατικό” μας λημέρι.

Δύο τσιμεντένιοι ντόκοι προβάλουν στη θάλασσα με τα δάση της Χαμολιάς να κρέμονταν πάνω από τη παραλία και δεξιά – αριστερά της, στα δύο της άκρα, οι βράχοι είχαν σμιλευτεί σαν γλυπτά από τη φύση. Στη μια μεριά, μια ρηχή και χαμηλή σπηλίτσα προσφέρει τη σκιά της, ενώ απέναντι φαίνεται μια υπέροχη διπλή καμάρα να έχει σκαφτεί πάνω στο γκρεμό. Χωμένο μέσα στην άμμο του βυθού βρίσκεται το ναυαγισμένο κουφάρι ενός μικρού ξύλινου σκάφους. Διακρίνονταν μόνο η παλιά μηχανή του και οι ξύλινοι σκαρμοί που ξεπρόβαλαν από το σκελετωμένο κύτος.

ΣΤΑΣΗ 4

Το βυθισμένο σπήλαιο

Κατά μήκος της ακτογραμμής της Χαμολιάς προς Πόρτο ράφτη, οι δασώδεις λόφοι γκρεμίζονται απότομα στη θάλασσα. Τα ορμητικά κύματα έχουν σμιλέψει τα βράχια σχηματίζοντας εντυπωσιακές γεωλογικές μορφές. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές, είναι μια μικρή σπηλιά όπου το στόμιό της είναι ακριβώς στο ύψος της θάλασσας, κάνοντας την να μοιάζει ναυαγισμένη.

Εκτός από τους παραπάνω προορισμούς στους οποίους κάνουμε στάσεις, περνάμε και από άλλα σημεία στην κρουαζιέρα μας. Δείτε τους προορισμούς μας παρακάτω.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Λιμάνι Πόρτο Ράφτη

Μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, το γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Ράφτη, βρίσκεται στο Μαρκόπουλο και επισήμως καλείται “Λιμήν Μεσογαίας”. Το όνομα του όμως ως Πόρτο Ράφτη, το οφείλει στο γιγάντιο αρχαίο άγαλμα που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου, πάνω στο μεγαλύτερο νησί του. Το λιμάνι της Μεσογαίας ήταν η πύλη της Αττικής για το βορειοανατολικό Αιγαίο και τον Πόντο. Κατοικήθηκε κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο (3000 π.χ.) ενώ από τον 12ο αιώνα με την κατάρρευση του Βυζαντίου και τις συνεχείς επιδρομές των πειρατών, οι κάτοικοι καταφεύγουν στην ενδοχώρα. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα το λιμάνι είχε εμπορικό χαρακτήρα. Από αυτό έρχονταν φρέσκα λαχανικά από τα νησιά των Κυκλάδων και του βόρειου αιγαίου για την τροφοδότηση της Αθήνας ενώ εξάγονταν στα νησιά, στη βόρεια Ελλάδα και τη Μασσαλία κρασί και μούστος.

ΑΞιοθεατο

Ο Κολοσσός του Ράφτη

Το υπερμεγέθες ύψος του, μαζί με τη βάση του, ξεπερνά τα 4 μέτρα, χαρακτηρίζοντας το ως “Κολοσσό”. Είναι σμιλεμένος κατά τον 2 αιώνα μ.Χ. από λευκό Πεντελικό μάρμαρο, ενώ η μορφή του είναι φανερά αλλοιωμένη από τον αέρα και την αρμύρα καθώς τα άκρα και το κεφάλι του έχουν σπάσει.  Ο θρύλος αναφέρει ότι το άγαλμα είναι μια πετρωμένη κοπέλα, η οποία μαρμάρωσε καθώς έτρεχε να ξεφύγει από το διώκτη της. Από την άλλη, οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι αναπαριστά κάποια θεά. Η  παράδοση όμως επικράτησε, αφού ο λαός φαντάζονταν στην όψη του έναν καθιστό ράφτη να κρατά το χρυσό του ψαλίδι που εκλάπη, δίνοντας το όνομα σε ολόκληρο το λιμάνι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

Ασπρονήσια Blue Lagoon

Τα “Ασπρονήσια”, όπως ονομάζονται, είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησίδων ανοικτά της Χαμολιάς.  Τα νερά τους προστατεύονται από τους δυνατούς αέριδες αφήνοντας μια γαλαζοπράσινη αρυτίδιαστη λίμνη στο κέντρο τους σαν εξωτικό Blue Lagoon.

Οι Ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες με παρόμοια ερημονήσια. Όσο και αν φαίνονται ξερά και άγονα, οι μικρές νησίδες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το οικοσύστημα. Για τα στεριανά ζώα δεν είναι ελκυστικές αφού διαθέτουν ελάχιστο χώρο, τροφή και νερό. Για τα θαλασσοπούλια όμως που τρέφονται στη θάλασσα, μια μικρή νησίδα όχι μόνο επαρκεί αλλά είναι και ιδανικό καταφύγιο προφυλαγμένο από κάθε είδους εισβολέα.

ΑΞιοθεατο

Ερωτοσπηλιά

H Ερωτοσπηλιά είναι μια από τις διασημότερες, τις κοσμικότερες και ωραιότερες παραλίες της Αττικής. Η παραλία αποτελείται από έναν μικρό κολπίσκο με βραχώδη και δενδρώδη κάλυψη προσφέροντας φυσικό ίσκιο. Στο σημείο που ο βράχος συναντά την άμμο, σχηματίζεται μια μικρή σπηλίτσα, η οποία είναι υπεύθυνη για την ονομασία της, καθώς εκεί τα ερωτευμένα ζευγαράκια έβρισκαν καταφύγιο από τα αδιάκριτα βλέμματα. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

Περιοχή Natura 2000

Το μεγαλύτερο μέρος της κρουαζιέρας μας βρίσκεται μέσα στη περιοχή Natura 2000 της Βραυρώνας και της Παράκτιας ζώνης της. Εδώ τα δάση της Χαμολιάς γκρεμίζονται στις απότομες ακτές της δημιουργώντας εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, μικρά γραφικά νησάκια, σπηλίτσες, φιόρδ και ήρεμες παραλίες. Στην καρδιά της περιοχής υπάρχει ο υγρότοπος της Βραυρώνας, όπου χύνεται ο μικρός ποταμός Ερασίνος. Στο δέλτα του σχηματίζεται ένα φυσικό έλος όπου αποτελεί από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής. Ερπετά, αμφίβια, θηλαστικά και πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στους καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια. Αν και ο υγρότοπος είναι ρηχός και ακατάλληλος να τον επισκεφτούμε με το σκάφος, μπορούμε να θαυμάσουμε την ομορφιά της περιοχής Natura και να χαρούμε την κατάφυτη φύση και τα πολλά πουλιά και θαλασσοπούλια της. Ο πλούτος της Βραυρώνας όμως δε σταματάει όπου αρχίζει η θάλασσα. Πολλά είδη ψαριών, σφουγγαριών, οστράκων και μαλακίων ζουν στο βυθό ολοκληρώνοντας το μωσαϊκό του.

Με την εφαρμογή i naturalist φτιάξαμε το διπλανό κολάζ με ορισμένα από τα ζώα που συναντώνται σε αυτά τα νερά.

ΑΞιοθεατο

Κόλπος Βραυρώνας

Πολλά χρόνια πριν, στην εποχή των Μυκηνών, ο θρύλος λέει πώς τα παιδιά του Αγαμέμνονα, ο Ορέστης και η Ιφιγένεια, έκλεψαν από τη γη των ταύρων ένα ξύλινο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδας και έστησαν σε ιερό μέρος ναό για να το στεγάσουν. Η Ιφιγένεια μάλιστα λέγεται πώς παρέμεινε ιέρεια στον ναό μέχρι το τέλος της ζωής της, όπου και τάφηκε. Στα ερείπια του ναού, ξεπροβάλλουν οι κίονες λευκού μαρμάρου ακόμα και σήμερα μέσα στο ήσυχο λιβάδι του Ερασίνου. Η Βραυρώνα πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική Εποχή και ενώθηκε με την Αθήνα την εποχή του Θησέα αποτελώντας έναν από τους 20 δήμους της. Σήμερα μάλιστα, στον αρχαιολογικό της χώρο, στεγάζεται μουσείο με εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Στο πέρασμα του χρόνου, η Βραυρώνα συνεχίζει να είναι εναρμονισμένη με τη φύση. Γύρω από τον ναό απλώνεται ο υγρότοπος της και η περιοχή Natura 2000. Το πλούσιο οικοσύστημά της ενδείκνυται για μια βόλτα σε εξοχή ενώ θεωρείται ιδανικό μέρος για birdwatching!

Κοινοποιήστε:

Μου αρέσει αυτό:

Like Φόρτωση...