Πίσω από τον Υμηττό, σε απόσταση πνοής από το λεκανοπέδιο, τα Μεσόγεια φιλοξενούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ακτογραμμές της Αττικής. Οι παραλίες τους, πότε ήρεμες και εξοχικές και πότε πολύβουες και κοσμικές, παραμένουν πάντα προσιτές στο μέσο Αθηναίο για μια γρήγορη εξόρμηση! Τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού, συναντούν τη Αττική και σχηματίζουν πανέμορφα δαντελωτά ακρογιάλια, νησάκια, ακρωτήρια, αμμουδιές, βραχώδης ακτές, σπήλαια και υφάλους. Η γεωλογία τούτη, σε συνδυασμό με τα πολυπληθή ναυάγια και τα ρηχά ζεστά νερά έκαναν τον Νότιο Ευβοϊκό πλούσιο σε ψαρότοπους και θαλάσσια ζωή. Οι φήμες έλεγαν ότι τα εκατοντάδες είδη ψαριών του ήταν από τα νοστιμότερα της Μεσογείου και πως πολλοί ψαράδες τα προτιμούσαν για αυτό το λόγο.

Δεν είναι όμως μόνο τα ψάρια που ζουν σε αυτά τα νερά. Από θηλαστικά μέχρι και όστρακα και μέδουσες, η θαλάσσια ζωή δηλώνει το δυνατό “παρών”. Αν και η κλιματική κρίση και η υπεραλίευση έχουν επιδράσει αρνητικά στο οικοσύστημα, οι συχνές θεάσεις αυτών των ζώων μας θυμίζουν πως ακόμα μπορούμε να αντιστρέψουμε τη κατάσταση. Πέρα από τα δελφίνια και τις φώκιες που θα δει κανείς στα ανοιχτά του κόλπου, συχνές συναντήσεις ανθρώπων και ζώων γίνονται και στις ακτές των Μεσογείων. Το καλοκαίρι του 2021 χελώνες γέννησαν τα αυγά τους τόσο στο Πόρτο Ράφτη όσο και στην Αρτέμιδα ενώ κατά το 2018-2019 χελώνες τριγυρνούσαν μαζί με τους λουόμενους στις παραλίες του Μαρκόπουλου. Αντίστοιχα, τους χειμερινούς μήνες του 2021 και 2022 δύο φώκιες παρατηρήθηκαν να λιάζονται στις ακτές της Βραυρωνας και της Ραφήνας. Εννοείται φυσικά, ότι αυτά είναι μόνο όσα έγιναν αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι.

Πέρα από τα προστατευόμενα είδη που κυκλοφορούν στη περιοχή, η βιοποικιλότητα του βυθού είναι ακόμα ισχυρότερη και πιο ενθαρρυντική. Ιδιαίτερα στις εκβολές του Ερασίνου στη Βραυρώνα έως και λίγο Ανατολικότερα της Χαμολιάς, το μωσαϊκό της υδρόβιας ζωής συμπληρώνεται από πολλά ενδιαφέροντα είδη, όπως αστερίες, γυμνοβράγχια, ασκίδια και διάφορα μαλάκια.

Ιδιαίτερα αυτή η περιοχή, δε θα προσφέρει χαρά μόνο στους χομπίστες του snorkeling. Ο Ερασίνος εμπλουτίζει του γύρω γιαλούς με λογής θαλασσοπούλια όπως ερωδιούς, Αλκυόνες και φυσικά, γλάρους. Στις παραλίες της Βραυρώνας κοντά στον υγρότοπο κυκλοφορούν ακόμα Νερόκοτες, Νεροκοτσέλες, Ψευταηδόνια, Κιστικόλες, Καλαμοποταμίδες, Υφάντρες, Χαλκόκοτες , Αετογερακίνες και Φιδαετοί.

Είναι πολύ γλυκιά και ενθουσιώδης η ιδέα, ότι κάθε Αθηναίος μπορεί να βρεθεί μέσα σε λίγα τέταρτα της ώρας, σε παραλίες και βυθούς με τόσο φυσικό κάλλος και βιοποικιλότητα. Προσωπικά, η πρώτη φορά που είδα δελφίνια να παίζουν στη πλώρη του σκάφους μου, μου έμεινε τόσο βαθιά χαραγμένη που τη θεωρώ από τις ομορφότερες της ζωής μου! Πρέπει όμως να μη παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό που μας φέρνει η ιδέα της επαφής με την άγρια πανίδα. Η ζωή τους είναι στα χέρια μας και πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα απέναντι τους. Σε περίπτωση που έχουμε μια τέτοια ευχάριστη συνάντηση:

Εννοείται πως πάντοτε φροντίζουμε το οικοσύστημα και:

Μόνο μένοντας υπεύθυνοι μπορούμε να ελπίσουμε σε μια μέρα όπου το κολύμπι μας παρέα με τέτοια ζώα δε θα είναι μια σπάνια συνάντηση αλλά καθημερινότητα!

@east_attica_cruises

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *